Witaminy w warzywach i owwocach
Posted by naturalnel w dniu 7 lutego, 2012
Warto poruszyć kwestie obróbki cieplnej produktu, im więcej obróbki cieplnej tym mniej witamin w produkcie. Zalecane jest spożywanie surowych warzyw i owoców, orzechów i innych dostępnych produktów w celu dobrego przyswajania witamin i dobroczynnych skutków na nasze ciało i umysł.
WITAMINA
|
WŁAŚCIWOŚCI
|
SKUTKI NIEDOBORU
|
GDZIE JĄ ZNALEŹĆ?
|
A
(retinol)
|
reguluje procesy tworzenia nowych komórek, zapewnia prawidłową czynność tkanki nabłonkowej skóry,
|
nadmierne rogowacenie komórek nabłonkowych skóry oraz jej suchość i łuszczenie, wysuszenie spojówek
|
tran, wątroba, pełnotłuste mleko, masło, ser, żółtko jajka morele, brzoskwinie, czarne jagody, marchew, papryka czerwona, szpinak, pomidor, kapusta, brokuły
|
ß-karoten
|
silny antyoksydant – hamuje działanie wolnych rodników, wpływa na funkcjonowanie wzroku, systemu immunologicznego
|
nadmierne rogowacenie komórek nabłonkowych skóry oraz jej suchość i łuszczenie, wysuszenie spojówek
|
marchew, dynia, fasolka szparagowa, zielony groszek, koperek, morele, brzoskwinie, szpinak, sałata, pomidory, brokuły, persymona, melon
|
B1
(tiamina)
|
bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczów w energię, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
|
osłabienie, bezsenność, zaburzenia pamięci, depresja, brak apetytu, spadek wagi
|
nasiona słonecznika, orzechy pistacjowe, migdały, fasola, groch, soczewica, kasza jaglana i gryczana, kiełbasa, szynka, chleb żytni, łosoś, ryż brązowy
|
B2
(ryboflawina)
|
bierze udział w przemianie węglowodanów, tłuszczów i białek w energię
|
pogorszenie wzroku, wypadanie włosów, kłopoty z koncentracją, zawroty głowy, bezsenność
|
wątroba, ciemnozielone warzywa, mleko, sery, migdały, grzyby, łosoś, pstrąg, makrela, małże, fasola, mleko, soja, groch, jogurty i kefiry
|
B3
(niacyna, witamina PP, kwas nikotynowy)
|
uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, reguluje poziom cholesterolu we krwi , poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów, działa korzystnie na system nerwowy
|
ogólne osłabienie, bezsenność, bóle głowy, trudności z pamięcią, złość i agresja, niepokój, depresja, pogorszenie stanu skóry
|
chude mięso, wątróbka, serca, drób, ryby, fasola, groch, drożdże piwne, masło orzechowe, odtłuszczone mleko, ser, soja, orzechy, suszone brzoskwinie, pełne ziarno, migdały, grzyby
|
B5
(kwas pantotenowy)
|
niezbędna do prawidłowego metabolizmu białek, cukrów i tłuszczów oraz do syntezy niektórych hormonów, zapobiega przemęczeniu, przyspiesza gojenie ran, poprawia pigmentację i stan włosów
|
zmniejszona sprawność umysłowa i fizyczna, brak apetytu, chudnięcie, zanik mięśni, zapalenie nerwów, depresja, choroby skóry i błon śluzowych, nadmierna drażliwość, kłopoty ze wzrokiem, łysienie, siwizna, niestrawność
|
wątróbka, otręby pszenne, śledzie, makrele, pstrągi, grzyby, mleko, kurczak, mleczko pszczele, pestki słonecznika, sery, orzechy, jajka, owoce awokado, pomarańcze, ziemniaki, brokuły, ciemny ryż, melony, pełnoziarnisty chleb, soja, masło orzechowe, banany, Yerba mate |
B6
(pirydoksyna)
|
bierze udział w przemiana białek i aminokwasów oraz wytwarzaniu enzymów i hormonów, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
|
drgawki, depresja, apatia, bezsenność, nudności, ryzyko powstawania zmian nowotworowych
|
drożdże, banany, drób, groszek, fasola, kalafior, marchew, szpinak, soja, kiełki pszenicy, orzechy włoskie, pestki dyni
|
B7
(biotyna, witamina H)
|
syntetyzuje kwasy tłuszczowe i reguluje funkcjonowanie układu immunologicznego. Ma ogromny wpływ na ogólną kondycję skóry, leczy stany zapalne, zapobiega pojawieniu się wyprysków, przeciwdziała łysieniu i siwieniu włosów
|
zmiany skórne – wysuszenie, przebarwienie, łuszczyca, bóle mięśni, apatia i osłabienie
|
orzechy, migdały, owoce morza, jaja, mąka sojowa, brązowy ryż, mąka pełnoziarnista, szpinak, marchew, pomidory
|
B9/B11
(kwas foliowy)
|
wpływa dodatnio na system nerwowy i mózg, decyduje o dobrym samopoczuciu psychicznym, zapewnia sprawne działanie wątroby, żołądka i jelit, chroni przed nowotworami
|
anemia megaloblastyczna (niedobór czerwonych krwinek), zahamowanie wzrostu i odbudowy komórek w organizmie, problemy z koncentracją, bezsenność
|
sałata, szpinak, kapusta, brokuły, szparagi, kalafiory, brukselka, pomidory, groch, fasola, soczewica, soja, buraki, orzechy, słonecznik, drożdże piwne, wątroba, żółtko jajka, pszenica, pomarańcze, banany, awokado
|
B12
(cyjanokobalamina)
|
uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi, przeciwdziała niedokrwistości, ma wpływ na budowę układu nerwowego
|
złożony zespół chorobowy, objawy to m. in. anemia; niedokrwistość, chudnięcie, zawroty głowy, zaburzenia czucia i świadomości
|
mięso, ryby, skorupiaki, jaja, mleko
|
C
(kwas askorbinowy)
|
wzmacniają odporność organizmu, skraca czas infekcji, wspomaga działanie układu krwionośnego oraz obniża poziom cholesterolu we krwi, niezbędna w procesie tworzenia kolagenu (odpowiada za elastyczność skóry), chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, hamuje rozwój zaćmy
|
zmniejszona odporność na choroby infekcyjne, szkorbut (nadmierne zmęczenie, słabość mięśni, krwawienia, wypadanie zębów).
|
owocedzikiej róży, jagodowe, cytrusowe; truskawki, maliny, warzywa kapustne, papryka, pomidory, ziemniaki, chrzan
|
D
(cholekalcyferol)
|
niezbędna dla prawidłowej budowy kości i zębów, reguluje poziom cukru w organizmie, łagodzi stany zapalne skóry, pozytywnie wpływa na słuch, zapobiega rozwojowi nowotworów
|
osłabienie, osteoporoza, zapalenie spojówek, krzywizna u dzieci, pogorszenie słuchu i wypadanie zębów
|
łosoś, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki oraz tran i oleje rybne, nabiał, wątroba
|
E
(tokoferol)
|
wzmacnia odporność organizmu, unieszkodliwia wolne rodniki, działa pozytywnie na system immunologiczny
|
miażdżyca tętnic oraz choroby serca i układu krążenia
|
nabiał, produkty zbożowe, pestki, kiełki, nasiona, orzechy, oleje roślinne, zielona pietruszka, sałata, szpinak, morele, brzoskwinie, czarne jagody, marchew, papryka czerwona, szpinak, pomidor, kapusta pekińska, brokuły
|
K
(fitochinon, menadion)
|
utrzymuje prawidłową krzepliwość krwi, hamuje rozwój raka
|
skłonności do krwawień, problemy z gojeniem się ran
|
rzepa, brokuły, ogórek, szpinak, sałata, wątroba, ser, jaja, jogurt, awokado, brzoskwinie, ziemniaki, olej sojowy i szafranowy
|
Dodaj komentarz